Nieuwe leidingen leggen? Hier moet je opletten

Als je loodgietersvaardigheden hebt, kun je gemakkelijk verouderde waterleidingen vervangen of buizen installeren voor een nieuwe badkamer. Het is te begrijpen dat je het als beginner niet meteen goed zult doen. Hier zijn er enkel tips die je zeker moet volgen, als je je nieuwe leidingen gaat leggen.

  1. Verbinden met bestaande leidingen

De methode die je gebruikt om koperen waterleidingen aan te sluiten op bestaande leidingen, is afhankelijk van het type buis dat je gebruikt. Terwijl je een verbindingsfitting op koperen leidingen kunt solderen, moet je een diëlektrische verbinding gebruiken om verbinding te maken met gegalvaniseerde buizen. Koperen en gegalvaniseerde stalen buizen produceren een kleine elektrische lading wanneer ze in direct contact zijn. Deze lading corrodeert elke fitting die ze verbindt behalve een diëlektrische verbinding, die een niet-metalen ring heeft die de pijpen scheidt.

  1. Buismaat

Als je een geheel nieuw watersysteem installeert, moet je een hoofdlijn en aftakkingen uitvoeren. De hoofdleiding passeert de boiler, waar hij splitst om warme en koude lijnen te creëren en blijft tot het verste punt van gebruik. Aftakkingen markeren de hoofdlijn om individuele leidingen te onderhouden. De aftaklijnen zijn meestal koper. Omdat de kleinere diameter van de aftaklijnen de waterstroom beperkt, is het het beste om ze kort te houden en slechts één armatuur bij elk te onderhouden, zodat je de waterdruk krijgt die je nodig hebt.

  1. De leidingen in elkaar zetten

Bij het samenstellen van een systeem van koperen leidingen worden de pijpen op maat gesneden, zodat de meeste loodgieters droog passen en monteren en dan teruggaan en elke verbinding solderen. Je kunt een koperen pijp met een ijzerzaag afsnijden, maar deze laat een ingegroefde rand achter die voorkomt dat de buis in een fitting glijdt, tenzij je hem neerlegt. Een betere manier om te zagen is om een ​​roterende buissnijder te gebruiken, deze geleidelijk aan te draaien terwijl je hem rond de buis draait.

  1. Soldering

Voordat je een verbinding soldeert, moet je de buitenkant van de buis en de binnenkant van de fitting schoonmaken en beide laten vloeien. Door de hitte van een propaantoorts rechtstreeks op de voeg aan te brengen, wordt de temperatuur van het metaal voldoende verhoogd om loodvrij te smelten. Zodra de temperatuur hoog genoeg is, wordt deze door capillaire werking in het gewricht gezogen. De pijp moet droog zijn of waterdamp voorkomt dat deze de juiste temperatuur bereikt. Hoewel solderen een eenvoudige procedure is, is een slecht gesoldeerde verbinding moeilijk te repareren, dus oefenen op testleidingen voordat je jouw watersysteem soldeert. Het kan je op de lange termijn tijd en geld besparen.

  1. Maak een foto voordat je de muren sluit

Je muren hebben misschien niet veel innerlijke schoonheid, maar het is een goed idee om tijdens het remodelleren foto’s te maken van wat er in zit. Hetzelfde geldt voor vloeren en plafonds. Wanneer je de volgende verbouwings- of reparatieproject hebt, weet je precies waar de leidingen liggen.

Ben je klaar om een doe-het-zelf sanitair expert te worden, of op zijn minst iemand die de kleine sanitaire problemen die opkomen kan oplossen? Je kunt vele honderden euro’s besparen door zelf voor druppelende kranen of overlopende toiletten te zorgen. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt kun je uiteraard loodgieter Amsterdam 24/7 contacten. Zij helpen jou graag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.