De laatste bouwtrends die je zeker moet weten

Verschillende factoren hebben een nieuwe productiviteitsgolf in gang gezet in de bouwsector en zijn binnenkort te zien, dit jaar al. Om te beginnen is de vooruitgang en toepassing van technologie in verschillende industrieën en sectoren met schokkende snelheid toegenomen. Er worden nieuwe ontdekkingen gedaan om oude werkprocessen te moderniseren.

Behalve technologische doorbraken, is er ook een mentaliteitsverandering in de samenleving. De arbeidskrachten worden meer kwaliteitsgericht. Tegelijkertijd neemt de voorkeur voor gender in de sector af en wordt er meer behoefte aan kennis van kader gericht.

Wat brengt dit alles met zich mee? We zullen zeker verschillende trends zien die zich richten op technologie die een direct of indirect effect hebben op de bouwsector. Dit artikel is samengesteld om een schetst te geven van waarnaar allemaal uitgekeken kan worden in de jaren die volgen.

  • Building Information Modeling (BIM)

Er wordt al enkele jaren gebruik genaakt van BIM, één softwaretool die de effectiviteit en samenwerking als geen ander instrument kan vergroten. BIM maakt nu deel uit van de reguliere werkruimte voor belanghebbenden en overheidsinstanties, die graag van te voren weten wat de problemen en bouwprojecten zijn waarmee ze te maken zullen krijgen. BIM verhoogt niet alleen de samenwerking, het vermindert de bouwkosten en bevordert een veiliger bouwproces dat resulteert in een snellere constructie en het minimaliseren van veiligheidsincidenten.

BIM zal binnenkort deel uitmaken van alle constructie- en bouwcodes. Als je niet BIM-uitgerust bent, schakel dan een onderaannemer in die dat wel is.

  • Virtual Reality

Virtual Reality is een algemene tool die wordt gebruikt in de bouw, vaak ook gebruikt in BIM. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om virtuele doorgangen te bieden om onroerend goed te verkopen en architecturale ideeën aan klanten voor te houden. De mogelijkheid om klanten virtueel te tonen hoe hun investering er van tevoren uit zal zien, maakt het enorm aantrekkelijk.

De voordelen van de technologie zijn niet beperkt tot ontwerp en architectuur. In de bouw kan het effectief worden gebruikt om:

– veiligheidstrainingen voor werknemers te verzorgen.

– werknemers voor te bereiden om de benodigde machines te bedienen door middel van simulatie.

VR maakt eenvoudige communicatie en samenwerking op locatie mogelijk.

  • Robotica

Robotica en automatisering hebben een revolutie teweeggebracht in verschillende industrieën. De aankomst in de bouw is traag, maar het is er nu en verspreidt zich snel. Er is veel technologische vooruitgang geboekt op het gebied van robotica. Een voorbeeld hiervan is het Digital Construction Platform van MIT, dat 3D-printing gebruikt om vormstructuren te maken.

De voordelen van dergelijke technologie zijn enorm. Hoewel robotica nog in de kinderschoenen staat, kan het mensen vervangen en kan het werk sneller, veiliger en goedkoper worden gedaan. De 3D-printing robotarm raakt net het topje van de ijsberg. Er zullen meer volgen en vooral een trend om te blijven volgen in de komende jaren.

  •  Drones

Drones zijn onbemande luchtvoertuigen en zijn hier om te blijven. Drones zijn één van de populairste trends van de laatste twee of drie jaar. Deze hebben toegang tot externe locaties, zijn uitgerust met camera’s, kunnen gegevens verzamelen, veiligheidsinspecties uitvoeren, projectvoortgang registreren en nog veel meer. Landmeters gebruiken ze om 3D-toewijzingen of afbeeldingen te maken die later kunnen worden gebruikt om een ​​gebied weer te geven. De vele voordelen die de Drones bieden, maken deze nu onmisbaar in de bouwsector en er volgt nog veel meer.

Door de vraag naar meer efficiëntie, veiligheid en gemak, is het duidelijk waarom deze technologische ontwikkelingen niet uit zullen blijven. Maak je deel uit van deze sector, op welke manier dan ook, blijf die maar liever op de voet volgen. Wees je concurrentie altijd voor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.