De tips die je zeker moet kennen als je gaat bouwen

Je huis vanaf de grond op bouwen, kan een ongelofelijk lonende ervaring zijn. Het geeft je de mogelijkheid het huis in elke bouwfase aan te passen naar jouw smaak en aan de behoeften van je gezin, nu en in de toekomst. Je kan het aan een ieder vragen, die dit proces al heeft doorstaan, dat het ook een enorm stressvolle en moeizame fase kan zijn.

Het bouwen van een huis hoeft echter geen slordig proces te zijn. Voorbereiding en planning zijn goede stappen om een redelijk pijnvrije periode aan te gaan. Houd je dus vast aan je plan en je ogen open, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan.

Hier lees je mijn top tips voor een goedvloeiend en succesvol thuisbouwproces.

 1. Zet je plan goed uit

Planning is het belangrijkste onderdeel van het bouwproces.

Zorg ervoor dat je zorgvuldig de details van je huis plant:

– In welke richting het huis op het perceel zal staan.

– Wat de indeling en stroom van de kamers zal zijn.

– Wat voor verlichting je gebruikt.

– Hoeveel stroompunten je gaat installeren (tip: je hebt altijd meer nodig dan je denkt)?

Houdt ontwerpideeën die je inspireren en die je wilt emuleren bij. Maak een collectie ( op een bord ) om voorbeelden van je favoriete ontwerpen, voor elke kamer van je huis, te noteren ( met foto’s misschien ). Naast het helpen plannen, zullen ze een geweldig referentiepunt zijn om de aannemer te laten zien tijdens de bouw.

 1. Budgeteer meer dan je verwacht

Ongeacht hoeveel je denkt dat het bouwproces gaat kosten, het kost waarschijnlijk meer. Er kunnen een aantal items zijn, die niet zijn opgenomen in de schatting van je aannemer. Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat de aannemer kosten meet zoals elektriciteits- en gasmeters of raambedekkingen. Artikelen zoals landschapsarchitectuur, hekken en poorten en brievenbussen kunnen ook niet in de schatting worden opgenomen. Deze staan ​​bekend als afwerkingskosten en kunnen 15-25% van uw budget bedragen.

Naast bijvoegingen, die je misschien niet hebt overwogen, zijn er onvoorziene omstandigheden.

 

 1. Kies de juiste aannemer

Dit is misschien één van de belangrijkste beslissingen die je neemt in het thuisbouwproces. Het is belangrijk om vanaf het begin de juiste aannemer te kiezen om gaandeweg problemen te vermijden.

De verschillende factoren om rekening

mee te houden bij het kiezen:

 • Je kunt nagaan als deze voldoende is erkend en verzekerd.
 • Ga na wat eerdere klanten hun ervaring is met deze aannemer.
 • Ga ook eerdere werkjes van deze na, controleer op kwaliteitsniveau etc.
 • Je kunt uit de eerdere werkjes halen als diens stijl past bij jouw ontwerpstijl.
 • Je kunt nagaan naar diens communicatievaardigheden.
 • Zorg ervoor dat deze binnen jouw budget valt.
 1. Begrijp uw overeenkomst

Neem het contract met jouw aannemer zorgvuldig door. Zorg ervoor dat je niet verrast raakt door wat de bouwkosten dekken en wat niet. Dat het tijdschema voor constructie aan jouw behoeften voldoet. Controleer op gedetailleerde plannen, garantie- en verzekeringsinformatie. Let ook goed op het betalingsschema.

Ten slotte is het verstandig om een ​​advocaat over het contract te laten kijken, voor akkoord te gaan.

 1. Communiceer constant

Communiceer tijdens het hele proces vaak met de aannemer en vakmensen. Krijg regelmatig updates over de voortgang van de bouw en controleer ook zelf. Maak regelmatig foto’s van de voortgang, zodat je eventuele probleemgebieden kunt documenteren.

Als het je verteld wordt dat er iets niet kan worden gedaan, duw dan terug. Men kan je zien als een lastige klant en het kost je mogelijk extra, maar het is de moeite waard om te vechten voor details die belangrijk voor je zijn. Jij bent ten slotte degene die in het voltooide huis moet leven.

Als je duidelijk hebt aangegeven wat je wilt, zal de bouw veel soepeler verlopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.